Leerlingen van #TeamPulhof steken K3 opnieuw in het Latijn

Leerlingen van #TeamPulhof steken K3 opnieuw in het Latijn

Deze week geen Caesar of Ovidius voor de leerlingen Latijn op het Onze-Lieve-Vrouwinstituut Pulhof in Berchem, maar wel K3! De leerkrachten Latijn hebben daar voor een originele vertaling van de K3-hit Onze Liefde is een waterval gezorgd. “Te vaak hangt er nog een onterechte saaie sfeer over het vak Latijn”, vertelt Koen De Meester, leraar Latijn. “Wij zien Latijn op Pulhof niet als een dode, noch als een levende taal. Latijn is een cultuurtaal! Daar gaan we in de lessen dan ook actief en creatief mee aan de slag.”

Zes jaar geleden ondernamen de Pulhof-leerlingen al eens zo’n creatief talig experiment. Toen was de K3-hit 10000 luchtballonnen een dag wereldberoemd als Decem milia follium. “We willen dit jaar nog eens proberen dat succes te evenaren of misschien zelfs te overtreffen”, vertelt Lisa Devos, leraar Latijn. “Na enkele sneuvelversies en wat poëtisch geknutsel ontstond een mooie én Latijnse versie van de laatste K3-hit Onze liefde is een waterval. Mits enkele elisies en ellipsen past de tekst best goed in het K3-ritme.”

Amor noster aquae deiectus – Waterval

“Natuurlijk is het niet elke dag spelen. Dagelijks moeten we bijvoorbeeld onze woordjes leren”, vertelt Ella, leerlinge in het tweede jaar Latijn. Maar daarnaast is er ook ruimte voor creativiteit en cultuur. “Zo maakten we woorddomino’s met heel herkenbare Latijnse woorden. Enkele creatieve leerlingen tekenden zelfs levensgrote goden en godinnen.”

Af en toe wat positieve reclame voor het vak Latijn is best wel op z’n plaats. In gesprekken met ouders en kinderen blijft de meest gestelde vraag of Latijn nog een meerwaarde biedt in de huidige maatschappij. “Uiteraard”, vertelt Tini Hardy, leraar Latijn. “Je kan in het Latijn natuurlijk geen brood bestellen, maar het geeft leerlingen ontegensprekelijk een stevige duw in de rug bij verdere studies of zelfs nog later in hun professionele leven. Daarnaast opent het ook waanzinnig veel culturele deuren: de Latijnse inscripties op architecturale meesterwerken, de toegang tot de Romaanse talen, … Schrijf maar op: Lingua Latina omnia vincit!”